ponedeljek, 23. september 2013

Spet ti mozolji!

Akne so najbolj pogosta hormonsko pogojena sprememba na koži, ki se pojavi največkrat v puberteti, na žalost pa se vse bolj pogosto pojavljajo tudi po 20. in 30. letu starosti.

Akne so oznaka za celo skupino obolenj, pri katerih so prizadete lojnice, lasni mešički in okoliško tkivo. Nastanejo zaradi različnih vzrokov:
  • stresa
  • hormonskega neravnovesja
  • izpostavljenosti različnim dražljajem v okolju
  • uporabe neprimernih izdelkov za nego kože (komedogenih)
  • genskih predispozicij
Pomembno vlogo pri razvoju aken in mozoljev pa imajo tudi povečana tvorba sebuma oz. loja (seboreja), zamašitev folikularnih kanalov ali por ter razvoj bakterij.


Ogrci nastanejo, ko sebum (loj), odmrle kožne celice in bakterije zamašijo izvodilo lasnega mešička. Zaradi izpostavljenosti površini kože in oksidacije nato počrnijo. Akne pa nastanejo, ko se odprtine lasnih mešičkov zamašijo z maščobnimi izločki, odmrlimi celicami in bakterijami, ujeti sebum, okužen z bakterijami, pa nato preplavi okoliško tkivo in povzroči vnetje.

Čeprav se nam zdi, da bi pri izbruhu mozoljev morali ubrati drastične metode, da se jih znebimo, lahko z njimi dosežemo ravno nasprotno. Mastna koža, nagnjena k nepravilnostim, je namreč tudi občutljiva in hitro razdražljiva. Predvsem je pomembno, da mozoljev ne stiskate ter da se tudi sicer kože čim manj dotikate, da ne raznašate okužbe še na druge predele obraza.

Pomembno je, da kožo zjutraj in zvečer očistite, da odstranite sebum, ki se je nabral čez dan oz. čez noč. Pri tem se izogibajte izdelkom, ki vsebujejo alkohol, in penečim se gelom, ki vsebujejo detergente (mila). Oboji namreč odstranjujejo tudi maščobe, ki jih koža potrebuje za zaščito pred zunanjimi vplivi. Rezultat je še intenzivnejše izločanje sebuma iz žlez lojnic ter hkrati izsušitev zgornje plasti kože. Izsušena povrhnjica pa deluje kot neprehodna ovira za loj, kar vodi v nastajanje novih ogrcev in mozoljev. Pai Nežno čistilno mleko s kamelijo in vrtnico pomiri vnetja na koži in dodatno ne spodbuja nastajanja sebuma.

Pri vsakodnevnem čiščenju uporabljajte organsko muslin krpico. Čistilno mleko nanesite na kožo in masirajte s krožnimi gibi. Muslin krpico namočite v toplo vodo, ožemite in z njo odstranite raztopljene nečistoče in čistilno mleko. Krožni gibi s krpico bodo pospešili prekrvavitev kože in odstranili vse nečistoče ter odmrle kožne celice.  

Tudi tonik naj ne vsebuje alkohola, ampak snovi, ki uravnotežijo izločanje loja, kot na primer izvleček rožmarina (deluje tudi blago protivnetno). Uporaba tonika (ki ne vsebuje alkohola in zato ne izhlapi s površine kože) je pomembna, saj izdatno navlaži kožo, ob tem pa uravna pH kože. Preveč kisla ali alkalna površina kože lahko vodi v pojav ekcema, dermatitisa ali aken.

Kljub temu, da je koža mastna, jo je potrebno vlažiti. Uporabljajte lahke vlažilne kreme, ki ne vsebujejo čebeljega voska, saj ta maši pore. Krema naj vsebuje snovi, ki na kožo delujejo blagodejno in uravnavajo izločanje loja, kot je izvleček geranije. Svetujemo vam, da zvečer kreme ne nanesete in tako koži pustite, da čez noč 'zadiha' in se naravno uravnovesi. Preizkusite Pai Kremo za mešano kožo z navadnim rumenikom in geranijo, ki učinkovito uravnava izločanje loja in s tem preprečuje nastajanje mozoljev.

Ni komentarjev:

Objavite komentar