četrtek, 26. september 2013

10 jedi, ki pomagajo izbrisati mozolje

Kaj vnašamo v telo se odraža tudi na koži. Če se želimo znebiti aken, ni potrebno posegati po drastičnih dietah, dovolj je že, če dodamo nekaj 'zdravilnih' jedi na jedilnik in zmanjšamo vnos sladkorja. Preveč zaužitih enostavnih sladkorjev namreč prekomerno spodbuja izločanje inzulina, ta pa v koži povzroča sintezo in izločanje loja oz. sebuma. Mastna koža pa pogosto pomeni zamašene pore, ogrce in akne.

Hrana bogata s hranili lahko vidno izboljša videz aknaste kože. Tukaj je 10 predlogov:

Avokado
Avokado je bogat z vitamini A, E, B2, B5 in B6 ter nenasičenimi maščobnimi kislinami, kot je linolna kislina (omega-6) in linolenska kislina (omega-3). Nenasičene maščobne kisline delujejo protivnetno in s tem zmanjšajo vnetja na koži. Vitamin A spodbuja obnavljanje kože, vitamin E je dober antioksidant, B vitamini pa uravnavajo navlaženost kože in izenačujejo ten. Avokado tudi spodbuja sintezo kolagena in uravnava ravnovesje hormonov.

Zelena zelenjava
Temno zelena zelenjava vsebuje veliko cinka, železa in antioksidantov. Cink deluje protivnetno in spodbuja sintezo kolagena, ki je pomemben za čvrstost kože. Vlaknine, ki jih vsebuje zelenjava, pa pomagajo pri čiščenju toksinov iz telesa.

Kokosovo olje in drugi izdelki iz kokosa
Kokosovo olje vsebuje veliko kaprilne in lavrinske kisline, ki delujeta protibakterijsko, protiglivično in protivnetno. Uravnava tudi hormonsko ravnovesje in zato pomaga pri hormonski aknavosti.

Losos in ribje olje
Oba vsebujeta velike količine omega-3 nenasičenih maščobnih kislin, ki zavirajo vnetne procese v telesu in na koži. Poleg lososa vsebuje veliko omega-3 nenasičenih maščobnih kislin še skuša, slanik ter madlji, orehi in laneno seme. 

Ekstra deviško oljčno olje
Bogato je z vitaminoma A in E, ki sta antiokidanta, in železom. Pri težavah z aknami je pomembna retinojska kislina (oblika vitamina A). Oljčno olje tudi uravnava hormonsko ravnovesje.

Jagodičevje
Borovnice, maline, jagode, robide, goji jagode, ipd. vsebujejo ogromno antioksidantov in delujejo protivnetno. Spodbujajo tudi sintezo kolagena.

Oreščki
Mandlji vsebujejo veliko cinka, vitamina E in nenasičenih maščobnih kislin. Brazilski oreščki so bogati s selenom, ki je močan antioksidant in izboljšuje elastičnost kože ter omili poškodbe, ki nastanejo zaradi vnetja. Orehi prav tako vsebujejo omega-3 nenasičene maščobne kisline in uravnavajo hormone.

Semena
Bučna, sončnična, chia, lanena in druga semena so bogata z nenasičenimi maščobnimi kislinami, vitamini in minerali. Vsebujejo veliko selena, cinka, železa, magnezija, folne kisline, vitamina E in linolenske kisline.

Kurkuma
Kurkuma deluje močno protivnetno, protibakterijsko in antiseptično. Dobro vpliva tudi na prebavo in čisti jetra.

Hrana, bogata z beta karotenom

Beta karoten se v telesu presnovi v vitamin A in okrepi delovanje selena. Beta karoten iz sadja in zelenjave je učinkovit v boju proti aknam. Vsebuje ga korenček, melone in drugo oranžno sadje in zelenjava.

Ni komentarjev:

Objavite komentar