torek, 12. november 2013

Kako skrbeti za kožo po prenehanju jemanja kontracepcije?

Mnogo žensk ima po prenehanju jemanja kontracepcijskih tabletk resne težave s kožo. Najbolj pogosto nam življenje grenijo akne.

Utopično bi bilo reči, da bo en kozmetični izdelek čudežno odpravil vse mozolje! Koža vsake ženske se odziva drugače, nivoji hormonov so pri vsaki ženski različni, zato na žalost univerzalna rešitev ne obstaja. Prav tako je akne, ki jih povzroča hormonsko neravnovesje, zelo težko odpraviti s topikalnimi izdelki (izdelki, ki se nanašajo na kožo). Pogledati je potrebno globlje.

Čakanje, da se hormonsko ravnovesje vzpostavi je lahko dolgotrajno in frustrirajoče – vendar obstaja nekaj prijemov, ki lahko olajšajo težave v tem prehodnem obdobju.

Zakaj je moja koža naenkrat takšna?

Ženski hormoni so zelo natančno regulirani. Poenostavljeno: med jemanjem kontracepcije, so nivoji hormonov natančno določeni, ko pa prenehamo z jemanjem, se ravnovesje poruši in telo ga mora samo ponovno vzpostaviti – to pa se odraža na koži.

Kaj lahko naredim?

Hormoni se bodo ponovno 'uglasili', vendar je za to potreben čas – pri nekaterih par tednov, pri drugih več mesecev ali celo let. 

Kožo je potrebno redno in dosledno negovati, pri tem pa se držati osnovnega načela manj je več, saj bo veliko različnih izdelkov motilo kožni pH in še dodatno rušilo ravnovesje. Pomagalo bo redno čiščenje kože brez mil in detergentov, prav tako pa tudi prehrana bogata z vitamini in minerali ter čim manj sladkorja in alkohola.

Hrana, ki jo je dobro vključiti je seveda sadje in zelenjava, predvsem marelice, mango ter regratov čaj. 

Na voljo pa so tudi prehranska dopolnila, ki pomagajo uravnati hormonsko ravnovesje. Vitamini skupine B, predvsem B6, ter omega nenasičene maščobne kisline, ki delujejo tudi protivnetno, bodo pomagali uglasiti razglašene hormone.