torek, 28. avgust 2012

Kdaj je organski kozmetični izdelek res organski?

Ste že opazili, da skoraj na vsakem tretjem kozmetičnem izdelku piše, da je organski? 

Mnogi proizvajalci navajajo, da je izdelek organski, tudi če vsebuje samo 1% organskih sestavin. Kako torej vemo, kateri izdelek je res organski in kateri le izgleda organski?

Pred nekaj več kot enim letom je pet evropskih organizacij, ki podeljujejo certifikate, ustanovilo Cosmetics Organic Standard, imenovan tudi Cosmos-standard. Njihov namen je poenotiti standarde na področju organske kozmetike. Prvi izdelek, ki ustreza novim standardom, je prišel na police pomladi 2011.

Ena izmed organizacij, ki podeljuje certifikate, je tudi britanska Soil Association.

Kateri izdelki se torej lahko imenujejo 'organski'?

Ekipa strokovnjakov pri Soil Association Certification preveri vse sestavine in navajanje le-teh na embalaži že pred lansiranjem izdelka na trg.

Pogoj, da izdelek lahko pridobi certifikat Soil Association je, da vsebuje vsaj 70% organskih sestavin, med katere se voda ne prišteva. Na embalaži pa mora biti označen odstotek organskih sestavin.

Če izdelek vsebuje več kot 95% organskih sestavin, lahko vsebuje v imenu besedo 'organski', npr. Organski balzam za ustnice z bergamotko. Prav tako mora biti sestavina, ki je navedena v imenu izdelka, organskega izvora.

Izdelek, certificiran pri Soil Association, sme vsebovati sestavine neorganskega izvora le, če na trgu ne obstaja organska različica te sestavine. Če obstaja, jo proizvajalec mora uporabiti. Na ta način izdelki vsebujejo čim manj sestavin neorganskega izvora, le-te pa so iz skupine dovoljenih in neškodljivih. Izdelek s certifikatom prav tako ne sme vsebovati genetsko spremenjenih organizmov. 

Oznaka za certifikat na embalaži vam je torej lahko vodilo pri nakupovanju organske kozmetike, vsekakor pa ni zagotovilo, da bo izdelek najbolj primeren za vašo kožo.

Seveda pa obstajajo tudi med izdelki brez certifikata taki, ki so enako kakovostni kot tisti s certifikatom. Veliko o izdelku lahko izveste, če preverite sestavine (ingredients).

Če se med vsemi temi imeni sestavin ne znajdete, ali preprosto ne najdete volje in časa za preučevanje kozmetičnih izdelkov, lahko vprašanje pošljete na vprasajfarmacevta@zanaravno.si.

Več o sestavinah pa še v kateri izmed naslednjih objav ;)


torek, 7. avgust 2012

15 stvari, ki se jih morate izogibati, če imate rdečico na obrazu


Rdečica, vidne kapilare, zbadanje, zardevanje – neprijetnosti, ki jih povzroča rosacea.


1 od 10 Evropejk povzroča težave rdečica na obrazu, imenovana rosacea. Najpogosteje se pojavi po 30. letu in med nosečnostjo. Lahko pa se izrazi že v puberteti, ko se koža spreminja in prilagaja navalu hormonov.

Rosacea je kronična vnetna kožna bolezen, ki pa ne prizadene samo žensk, kot bi si morda mislili (ker smo po mnenju mnogih bolj občutljive), ampak enako pogosto tudi moške. S tem da pri moških poteka v hujši obliki – mogoče pa le nismo ženske tiste občutljivejše.

Vsi, ki se soočamo z rdečico na obrazu, poznamo kar nekaj sprožilcev, ki stanje poslabšajo:


  • Stres
  • Hormonske spremembe (puberteta, menopavza…)
  • Vremenski vplivi (vročina, mraz, veter)
  • Prebavne težave (zaprtost, gastritis)
  • Prehrana (začinjena, mastna, pekoča hrana)
  • Sončenje
  • Kofein
  • Alkohol
  • Kozmetični izdelki, ki niso primerni za občutljivo kožo z rosaceo


Katerim sestavinam v izdelkih za nego obraza se izogibajo ljudje z rosaceo*?

  • Eukaliptus (Eucalyptus globulus)
  • Poprova meta (Mentha piperita)
  • Mentol (menthol)
  • Dišave in parfumi (parfume, fragrance)
  • Alkohol (alcohol denat., methyl alcohol, butyl alcohol, benzyl alcohol, phenoxyethanol)
  • Hamamelis oz. nepozebnik (Hamamelis virginiana)

Pri negi tako občutljive kože, kot je koža z rosaceo, je torej pomembno, da izberemo kakovostne izdelke, ki bodo kožo pomirili in zmanjšali vnetje.

Nekaj načel, ki se jih je dobro držati:

  • Za čiščenje uporabljajte nežno mleko za obraz, ki kožo očisti in hkrati pomiri. Vsebuje naj sestavine, ki pomirjajo in obnavljajo kožo. Takšno delovanje imata izvlečka kamelije in šipka. Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo alkohol in penečim se gelom, ki vsebujejo detergente (mila), saj ti kožo razdražijo.
  • Tonik za obraz ne sme vsebovati alkohola. Sestavine, kot je izvleček lotosa, bodo kožo pomirile in zavirale vnetne procese v koži.
  • Tudi krema za obraz naj vsebuje izvlečke rastlin s protivnetnim delovanjem. Odlična je vsem dobro poznana kamilica, ki vsebuje azulen s protivnetnim delovanjem,  ter izvleček šipka, ki je bogat z omega 3, 6, 7 in 9 nenasičenimi maščobnimi kislinami.
  • Uporaba pilinga je dovoljena, vendar morate biti pazljivi pri izbiri le-tega. Piling ne sme vsebovati grobih delcev. Dovolj nežna za kožo z rosaceo so zrnca semen jojobe, ki so enakomernih zaobljenih oblik. Enkrat mesečno odstranjevanje odmrlih kožnih celic bo zadostovalo za optimalno nego občutljive kože.
  • Za intenzivno obnavljanje razdražene in vnete kože je šipkovo olje prava izbira. Visoka vsebnost trans-retinojske kisline in omega maščobnih kislin pomiri in obnovi kožo. Obilica karotenoidov, ki so močni antioksidanti, omili ter preprečuje nastanek vnetij v koži.

Poleg nege kože pa je seveda bistvenega pomena tudi prehrana. Poskrbite, da zaužijete dovolj omega 3, 6 in 9 nenasičenih maščobnih kislin, ki kožo nahranijo in negujejo od znotraj. Medtem ko omega 6 dobimo že z uživanjem semen ter rastlinskih olj, omega 3 nenasičene maščobne kisline vsebujejo le nekatera živila, predvsem mastne morske ribe, kot so losos, skuša, sardele, sledi, izmed sladkovodnih rib pa le postrvi. Bogato z omega 3 je tudi laneno seme, chia semena, svetlinovo olje, ter krilovo olje iz planktonskih rakcev krilov.

*V raziskavi National Rosacea Society, Velika Britanija, je 41% izmed 1066 pacientov z rosaceo odgovorilo, da se stanje kože po uporabi kozmetičnih proizvodov z navedenimi sestavinami poslabša.

foto: Copyright (c) <a href='http://www.123rf.com'>123RF Stock Photos</a>

četrtek, 2. avgust 2012

Poudarjene in izstopajoče obrvi s pomočjo balzama za ustnice


Modni in lepotni trendi pridejo in grejo, eden pa je iz leta v leto rasel (dobesedno) – obrvi.

Pri velikih modnih hišah kot so Chanel, Dolce & Gabanna, Prada in Burberry prisegajo na močne, polne in odločne.

Foto: GoRunway, Burberry

Letošnjo jesen torej podpiramo lenobo. Manj posvečanja pozornosti urejanju in manj puljenja namreč pomeni bolj trendovske obrvi.

Kljub temu pa seveda ne bomo kopirali Fredija Milerja. Osnovno oblikovanje je seveda potrebno in če nimate ravno najbolj bujnih obrvi, še malo poudarka.

Kako si torej najlažje oblikujemo obrvi?


Dobro je, da si na začetku začrtamo, kje se obrvi začnejo ter do kod naj segajo. To naredimo s pomočjo črtala za veke.
  1. Da določimo začetek, postavimo črtalo na zunanji rob nosu in poravnamo z notranjim kotičkom očesa. Tam kjer črtalo seka obrv, naj bo začetek loka.
  2. Vrh loka določimo tako, da črtalo poravnamo s konico nosu ter zenico.
  3. Dolžino loka pa določimo tako, da črtalo postavimo na zunanji rob nosu ter poravnamo z zunanjim kotičkom očesa. Kjer črtalo seka obrv, naj se obrv zaključi. Če je le ta krajša, kot bi naj bila po teh merilih, jo lahko po želji podaljšate. Poskrbite le, da bosta obe obrvi simetrični.


Najlažje vam bo, če želeno obliko začrtate s črtalom za veke ali obrvi ter odstranite vse dlačice, ki segajo izven črte.

Vsaka ima svojo priljubljeno metodo odstranjevanja neželenih dlačic, naj bo to voskanje ali puljenje. Pri občutljivi koži obraza, pa vam voskanje raje odsvetujemo.

Sedaj pa še samo pika na i.

Če si želite bolj bujnih obrvi in ste za to seveda dovolj drzne, jih poudarite.

Ukrotite neubogljive dlačice in definirajte obliko s tanko plastjo voska. Nanesite ga s pomočjo čopiča za obrvi. Pai organski balzam zaustnice z bergamotko bazira na čebeljem vosku in je zato odličen za takšne podvige. Pa še odlično diši!

Pazite le, da voska ne nanesete preveč, saj boste s tem 'zadušili' kožo.

Na koncu le še izberite puder ali senčilo v prahu, v enakem odtenku, kot so vaše obrvi, in ga nanesite čez vosek s pomočjo čopiča. Tako boste zapolnili morebitne luknjice in obrvem dodali polnost in bujnost.

Boste preizkusili?